tirsdag 22. april 2008

Russtida - Særeget Norsk

Så er det nok en gang vår. Været blir varmere, trærne grønne og vi trekker ut etter en lang periode med ulltepper og peis. Sola gir oss varme inn til hjerteroten, og Norge gjøres klart for vår alles kjære 17. mai. Dagen vi feirer norsk selvstendighet og grunnlov. Dagen hvor vi kan være stolte av landet vårt. Dagen vi alle har bursdag.

Russfeiringen er et kjent norsk fenomen. En markering av slutten på 13 år med skolegang. På 1700-tallet var det ikke bygget ut noen universiteter i Norge. Norske ungdommer som ønsket høyere utdanning var derfor nødt til å reise til hovedstaden i Danmark for å få studere. Når de unge voksende hadde tatt og bestått eksamen, og fått atrium, kunne de kalle seg russ. Et latinsk uttrykk, cornua depositurus, som oversettes til ”å legge fra seg hornene”. Dette innbar at de la fra seg barnslighetene og ble voksende.

I mer moderne tider ble Norge selvstendig og opprettet sine egne universiteter, som Universitetet i Oslo. Rundt 1905 begynte norske studenter å kopiere tyske turister i landet. Disse turistene gikk i dagens klassiske russeluer, som oftest røde eller svarte. Avgangselevene, særlig gutter, organiserte feiringer for opptak til videre studier. Ikke lenge etter ble det tatt i bruk egne blå luer for russ ved Oslos Handelsgymnas, og økonomi. Det tok ikke lang tid før feiringene ble gode markedsføringer for egne russbedrifter, og russen skapte sine egne stiler, og ble svært påvirket av kommersielle forbruksvarer. At på til lå Norges nasjonaldag rundt om skoleslutt, som gjorde dette til en enda bedre feiringstid. Norge hadde dannet en særegen russtradisjon som forsatte gjennom hele 1900-tallet. I 1979 vedtok arbeiderpartiet, som da satt i regjeringen, å legge eksamen til etter 17. mai for å dempe den overdrevne festingen. Det hadde liten innvirkning.

I dag diskuteres det mye om russens forhold til rus. Det har pågått store debatter om hvor vidt ungdommen sløser store pengesummer på alkohol, og annen rus, samt utstyr, russbusser med mer. Det er mange tilfeller av russ som fester seg så bort at de mister mye undervisning, og gjør det dårligere til eksamen enn de kunne gjort, om de så ikke stryker. Russforeningen med støtte av de mange russene har gitt uttrykk for at en forflytning av eksamen til før nasjonaldagen, eller til lengre etter, ville vært en løsning. Foreløpig foregår det ennå debatter. De fleste er likevel enige om at det er russens eget ansvar å følge undervisningen ettersom videregående skole er frivillig. Avsluttende feiring for skolen er heller ikke uvanlig i resten av verden, men likevel særstilt i Skandinavia, og spesielt i Norge. Mange mener at man burde ta vare på denne kulturen. Det har likevel vært en voksende andel som bedriver alternaiv russfeiring, som heller å spare penger for å reise rundt i verden etter skolen.

(Bilder hentet fra Wikipedia og AcrossGreenland.com)

1 kommentar:

Ingrid sa...

Kjempemorsomt å lese litt om russen som man ikke visste fra før, som hva ordet "russ" egentlig kommer av:P Selv synes jeg selvfølgelig at russen selv har ansvar for egen læring også under russetiden, men det hadde vært bedre å få eksamen flyttet til litt senere (eller før) allikevel. Russetiden er jo en super tradisjon som er kjempesosial! Uansett, bra innlegg!