onsdag 23. april 2008

Jan Erik Vold - en av Norges fremste lyrikere

Jan Erik Vold er en godt kjent, norsk forfatter. Han ble født oktober 1939 og vokste opp i Oslo. Nå for tiden bor han i Stockholm, og arbeider som lyriker, annen litteraturskribent, formidler og oversetter. Vold har vært sterkt politisk engasjert og ble tidlig tildelt tilnavnet "Pluggen". Selv startet forfatteren en egen skoleavis som han selv var redaktør for det første året. "Fritt Fram" skulle bli den største skoleavisen i byen etter ikke lang tid. Etter fem år med skolegang forlot Vold Fagerborg gymnasium for godt.

I 1965 (26 år gammel), ga Jan Erik Vold ut sin første diktsamling, "Mellom speil og speil". Hans første debut var en suksess og han mottok Tarjei Vesaas' debutantpris. I den følgene perioden fortsatte Vold å skrive, og rekken av verk er lang, og innebærer diktsamlinger, prosa, essays, dramatikk, musikk, gjendiktninger, sakprosa og antologier (= tekstsamling skrevet av flere enn en forfatter).

Gjennom årene mottok også forfatteren en rekke store og små priser. Han ble blant annet nominert til Nordisk Råds Litteraturpris i 1999, selv om han ikke vant. Så sent som i 2007 ble han tildelt Nesehornet, som er klassekampens litteraturpris. Dette tyder på at at Vold fortsatt er en aktiv og dyktig forfatter. Mange regner han som en av Norges viktigste lyrikere. Vold ønsket å trekke frem hverdagsspårket til normale mennesker inn i litteraturen. Han ville bryte med den vanlige lyrikkens måte å "illustrere verden gjennom smukke bilder og blide rytmer".

Forfatteren var også sterkt preget av musikk, særlig den amerikanske jazz-sjangeren. Han fulgte hele "Jazz and Poetry" bevegelsen i Norge, og ga til og med ut en egen plate. Plata "Briskeby Blues" inneholdt hovedsaklig hans egne dikt akkompagnert med musikk. Han var særlig inspirert av musikeren Jan Garbarek. Til sist har Jan Erik Vold alltid vært en Oslo-tilhenger, og vil forbli kjent som en kulturdebuttant med sterke politiske meninger.

(Bilder hentet fra Dagbladet og Ballade.no)

Ingen kommentarer: